Aangezien ik voor mijn werk diverse aanvangstijden heb komt het één keer in de zoveel weken voor dat ik om zeven s’ochtends al moet beginnen. Aangezien ik in Almere werk betekend het dat ik omstreeks half vijf in de ochtend opsta zodat ik een klein uur erna kan vertrekken naar de Flevo polder. Om dit uur door te brengen zet ik voor mijzelf een sterke bak koffie en zet ik de televisie aan. Aangezien het overgrote gedeelte van de televisiezenders vrouwelijk schoon en waarzegsters uitzenden zap ik graag snel door naar kanaal 360. Dit kanaal is op mijn televisie de muziekzender 192 TV. Deze zender zend voornamelijk de “oudere” maar toch ook steengoede muziek uit. Zo zat ik ook kort geleden met een behoorlijke duffe en slaperige kop te kijken naar deze zender. En ik had een behoorlijk goed uur uitgekozen. David Bowie, Fleetwood Mac en Rod Stewart kwamen voorbij. Op een gegeven moment kwam er ook een behoorlijk vrolijk, leuk maar ook vaag nummer voorbij. Uit pure nieuwsgierigheid vul ik de naam van de band en het nummer in mijn mobiel. Later die avond kom ik thuis en pak ik Spotify erbij. Ik vul in bij de zoekfunctie Monotones en hierachter Mono. Vaag ik krijg maar één hit. Hierop ging mijn zoektocht en nieuwsgierigheid verder en deed ik wat onderzoek naar deze vergeten band.

Catapult

Het begon bij het Nederlandse bandje Catapult. Deze band (half Katwijks en half Leids) bestond uit de leden Cees Bergman, Aart Mol, Geertjan Hessing, Erwin van Prehn en Elmer Veerhoff. De band stond voornamelijk bekend als Glamrockgroep. Hun grootste hit was dan ook het nummer “Let Your Hair Hang Down“. Echter wilde de band wel meer nummers uitbrengen dan alleen Glamrock. Maar de bandleden vonden dit nou ook niet echt passen bij het imago van “Catapult”. Hierop besloot de band om dan maar een liedje te gaan uitbrengen onder een andere naam en imago, maar wel met dezelfde bandleden.

The Monotones

Deze band werd dus de Monotones. In plaats van swingende mannen op een podium in zeer gewaagde en opvallende outfits stond er nu een band op het podium met als bandleden ideale schoonzonen gehuld in nette kleding. De band brengt het liedje “Mono” uit. Het  liedje is bedoeld als persiflage op de liedjes “Video Killed The Radio Star” van The Buggles en “Pop Muzik” van M. Het nummer slaat in het begin nog aardig aan in Nederland en behaald het positie 15 in de Top 40. Helaas is dat voor “The Monotones” het enige succes.

Na The Monotones

Aangezien de band toch wel van experimenteren hield gingen de leden, na de “Monotones” ,hier vrolijk mee door. Zo schreven ze onder andere surf muziek. Ook dit paste niet in het repertoire van Catapult dan wel Rubberen Robbie. Hierop werd een nieuwe band opgericht genaamd “The Surfers”. Het liedje “Windsurfin” wat de uitbrengt word uiteindelijk een aardig succes en behaald ook in 2000 en 2001 een notering in de Radio 2 Top 2000. Vervolgens gaat de band voornamelijk door als de wereldberoemde band in Leiden: “Rubberen Robbie”.  Deze bezetting maakt voornamelijk humoristische liedjes veelal gezongen met een Leids accent. Het liedje “De Nederlandse Sterre Die Stralle Overal” krijgt landelijke bekendheid. Persoonlijk staat mij vooral het nummer  Hallo, Schei Uit, Hou Op, Ga Weg, Doe niet” het meest bij.

Zo zie je maar dat er achter een Nederlands bandje als deze er een hoop geschiedenis en mooie muziek zit. Zanger Cees Bergman treed overigens nog steeds op. Hij is zanger van de rockcover band “Van Beukenstein”. Hier covert hij met de band hits van bands als “The Who, Kansas, Thin Lizzy, Deep Purple en Ozzy Osbourne”. Mochten zij binnenkort weer een keer optreden dan houden wij jullie via deze website op de hoogte.