Aangezien één van mijn favoriete radiozenders in Nederland deze week alleen maar muziek uit de jaren 80 ter gehore brengt leek het mij leuk om deze blog te gebruiken voor een typische 80’s plaat. Er is echter zo onwijs veel goede muziek gemaakt in de jaren tachtig dat het een lastige keus was om een plaat te kiezen. Na lang wikken en wegen heb ik dan toch besloten om te kiezen voor een band die alleen in de jaren 80 succes genoot en nu helaas in de vergetelheid is geraakt. Ik ga het hebben over Talk Talk en hun succesalbum: “It’s My Life”.

 

De band

De band begon in 1981 met een bezetting van vier man. Mark Hollis (zang), Lee Harris (drums), Paul Webb (bass gitaar) en Simon Brenner (toetsen) richten gezamenlijk de band Talk Talk op. De band maakt het eerste album genaamd “The Party is Over”. Na dit album houd toetsenist Simon Brenner het voor gezien en gaat Talk Talk verder met de overige drie bandleden. Twee jaar na het eerste album brengt de band zijn tweede album uit in 1984. En wat voor een album!

 

It’s My Life

Het nieuwe album slaat gigantisch goed aan bij het publiek in binnen- en buitenland. Op het album staan onder andere de hits “It’s My Life” en “Such A Shame“. Verder staan er op het album de iets minder bekende songs “Dum Dum Girl” en “Call In The Night Boys“. Doordat vooral het nummer “Such a Shame” in vele landen aanslaat en de hitparades binnen stormt word het album goed verkocht. Het land waar Talk Talk het grootste succes boekt met het album is, hoe kan het ook anders, Nederland. In onze album parade schopt de plaat het tot positie drie.Vervolgens blijft het album maar liefst 64 weken in de parade staan.

 

Na It’s My Life

Na het geweldige succes van het album brengt de band twee jaar later het album “The Colour Of Spring” uit. Ook op dit album staat een song wat uiteindelijk een grote hit zou worden namelijk “Life’s What You Make It“. Na dit album brengt de band nog twee albums uit die helaas beide floppen. Ook krijgt de band ruzie met het label waarvoor zij werken (EMI) en dit gaat zo ver dat diverse zaken voor de rechter komen. Nadat de band het album “Laughing Stock” in 1991 uitbrengt, en ook dit zien floppen, stopt Talk Talk. Zanger Mark Hollis maakt nog één soloplaat en verdwijnt hierna voorgoed uit de muziekwereld. Tot op de dag van vandaag laat Hollis niks van zich horen. Hollis zou volgens bronnen leven in de omgeving van Londen met zijn zoons en vrouw. En dat is het ook eigenlijk wel een beetje. Zo blijkt dat het sprookje wat Talk Talk ooit was, is uitgegaan als een nachtkaars.