Op de blog over Blondie na, valt er op deze website vrij weinig te lezen over zangeressen. Persoonlijk loop ik al tijd met het idee om een blog schrijven over een zangeres. Echter is de vraag welke zangeres moet ik kiezen? Kim Wilde (Kids in America), Matia Bazar (Ti Sento) en Nena (Nur geträumt) behoren tot mijn favoriete maar om hier een blog aan te wijten (misschien in de toekomst). Maar opeens had ik het, KATE BUSH! Deze zangeres is geen onbekende in huize Dubbeldam. Als er één zangeres, in ons huis, grijs is gedraaid dan is was zij het wel. Hoewel ik in mijne jonge jaren niet echt veel met de muziek van Kate Bush had, ben ik haar in de loop der tijd wel meer en meer gaan respecteren. Vooral het nummer “Babooshka” is persoonlijk een favoriet geworden. De bijbehorende videoclip verklaard overigens waarom Kate in het begin van de jaren 80 als poster op menig jongenskamer hing. Het nummer “Babooshka” staat op het album “Never for Ever”. Als ode naar deze goede zangeres is dit het album wat we deze week in het “Recort” zonnetje zetten.

Het album

Never for Ever kwam in September 1980 op de markt terecht. Kate was inmiddels ruimschoots bekend vanwege haar vorige twee albums. Op één van deze albums stond haar grootste hit “Wuthering Heights“. Desalniettemin werd er reikhalzend uitgekeken naar het nieuwe album van Kate. Toen het album eenmaal op de markt lag ging het als een zoete broodjes over de toonbank. Uiteindelijk bereikt het album een nummer 1 positie in de Engelse album top 50. Hiermee schreef ze gelijk geschiedenis. Zij was de eerste vrouwelijke solo artiest die in deze lijst op de eerste positie terecht kwam. Kijkend naar het album zien wij hier drie nummers op staan die later ook als singletje zijn uitgebracht (BreathingArmy Dreamers en het eerdergenoemde Babooshka). Ondanks dat Kate bekend is om haar sprookjesachtige manier van zingen (positief bedoeld) staat er op het album ook swingend en rockend materiaal (Violin en The Wedding List). Echter is de Kate Bush die we kennen van haar vorige albums, met betoverende muziek en de hoge klanken, ook nu goed te horen op dit album (The Infant KissAll We Ever Look For en Blow Away). Het complete album is te bekijken en te beluisteren op Spotify.

Het vervolg

Kate maakt na dit album nog zeven (7) andere studio albums. Ook heeft zij een aantal live albums op de markt gezet. Kate Bush is ooit ontdekt door David Gilmour (Pink Floyd). Ook met Gilmour heeft zij een aantal optredens gedaan. De laatste keer was in 2002 toen zij een gedeelte zong van het nummer “Comfortably Numb“. Vervolgens laat Kate Bush niks meer van haar worden. Ze trekt zich terug met haar gezin en gaat genieten en relaxen. Het verhaal gaat dat twee personen van een platenmaatschappij bij haar aan de deur kwamen terwijl Kate in de keuken bezig was met koekjes bakken. Vervolgens laat zij beide personen binnen en vroeg ze waar ze dit bezoek aan te danken heeft. De beide personen vragen haar direct of ze interesse had om weer een album te maken en eventueel weer op te treden. Kate loopt vervolgens zonder wat te zeggen de kamer uit en komt enkele tellen later terug. Ditmaal met een zak koekjes in haar hand. Ze geeft deze direct aan één van de personen en zegt: ” Nee, maar geniet van de koekjes”. Echter word in Maart 2014 groot aangekondigd dat Kate Bush 22 optredens gaat geven in Londen. Alle tickets waren in vijftien (15) minuten compleet uitverkocht. Waar iedereen toch een klein beetje zijn bedenkingen had of het slim was om na zo’n lange tijd een concert te geven, kwam bedrogen uit. De referenties waren uitmuntend en de BBC meld dat iedereen die dit concert heeft gezien, iets unieks heeft meegemaakt. Sinds het laatste optreden van Kate Bush is het weer erg stil. Laten we hopen dat zij ooit nog eens de bühne betreed en dat zij dan ook Nederland aan doet. Tot die tijd…..genieten van al het werk wat zij eerder gemaakt heeft.