De zomer van 2013 stond vooral in het teken van de grote hit van Pharrell Williams met de band Daft Punk (Get Lucky). Inmiddels is de videoclip op Youtube al zo’n 90 miljoen (!) keer bekeken. Na het zien van de clip ontstond bij de meeste personen toch de vraag wie die langharige gitarist was. Het antwoord is Nile Rodgers. Nile is vooral bekend geworden dankzij het oprichten van de band Chic en het produceren van een behoorlijk pakket aan bekende songs. Onder andere David Bowie’s “Let’s Dance”, Madonna’s “Like A Virgin” en vele liedjes van Diana Ross werden door hem geproduceerd. Als je het zo bekijkt is het best een aardig CV voor iemand die ooit begonnen is in de Sesame-Street band. Ook is Nile de producer achter de Duran Duran albums “Arena” en “Notorious”. En juist over dat laatste album zou ik het graag willen hebben.

 

De Lastige Terugkeer

Duran Duran (ooit opgericht door Stephen Duffy, bekend van de hit “Kiss Me”) was inmiddels al immens populair. Duran Duran was een beetje hetgeen wat de band Doe Maar in Nederland was, alleen dan voor de gehele wereld. Nadat de band in 1984 de succesvolle world tour afsloot, vond de band het tijd worden om even een pauze te nemen. Deze pauze duurt twee jaar en de bandleden vullen deze tijd met muziekprojecten in andere bandjes. Vervolgens komt de groep weer in 1986 in de studio bijeen en merken ze al heel snel dat die twee jaar misschien iets te veel van het goede was. Alle individuele leden hebben hun eigen mening over hoe het nieuwe album van Duran Duran moet klinken en die meningen verschillen nogal. Op dit moment werkt Rodgers al met Duran Duran. Rodgers kijkt het allemaal aan en doet waar hij goed in is: “Hits maken”. Hij probeert de “Rodgers 80’s sound” in Duran Duran te krijgen. Neem bijvoorbeeld de gitaarrifjes van Chic. Dit zijn voornamelijk de rifjes die je het hele liedje blijft horen. Dit hoor je uiteindelijk ook terug in de eerste plaat van het album “Notorious”.

 

Het Album

In vrijwel alle liedjes van het album hoor je het bekende gitaarrifje van Nile Rodgers voorbijkomen. Vooral in de nummers “Hold Me” en “A Matter Of Feeling”. Deze geweldige rifjes worden afgewisseld met de synthesizers die gespeeld worden door Nick Rhodes. Neem hierbij weer de stem van Simon Le Bon en een goede drummer en hoppa daar heb je het nieuwe album van Duran Duran. Op het album staan ook de nummers “Skin Trade”, “Meet El Presidente” en “Notorious” die uiteindelijk ook als single worden uitgebracht. Het album word wisselend ontvangen bij de fans. De band die voorheen pure Dance-Pop muziek uitbracht die is niet meer. Desondanks word het album goed verkocht en eindigt het album op plaats 16 in de albumparade van Groot-Brittannië en op nummer 12 in de Verenigde Staten.

 

Het Vervolg Na Notorious

Na het album neemt Nile Rodgers afscheid van de band. Vervolgens breekt er een zware periode voor Duran Duran aan. De albums die zij na “Notorious” maken zijn niet allemaal even goed ontvangen bij het publiek. Vervolgens duurt het tot 1993 totdat de band weer een beetje succes heeft. Het nummer “Ordinary World” op het album “Duran Duran (beter bekend als the Wedding Album”)” word een grote hit. De singles en albums die vervolgens worden uitgebracht hebben weinig tot geen betekenis in de muziekwereld. Overigens is Duran Duran weer de studio ingedoken om een nieuw album op te nemen. Het moet in het voorjaar van 2015 uitkomen. Duran Duran heeft de hulp ingeroepen van producers Mark Ronson en …. Nile Rodgers

 

Hieronder het optreden van Duran Duran in 2010 in Londen.