Dit keer geen groot verhaal over een band die naar de knoppen is gegaan of een “one day fly” is geweest. Nee deze keer kiezen wij ervoor om meerdere Nederlandse bandjes te belichten die op een gegeven moment totaal uit de spotlight zijn verdwenen. En dit terwijl sommige toch aardige hits hadden en behoorlijk aan de weg aan het spijkeren waren. Reden genoeg om even in de archiefkasten te duiken.

Tower: See you Tonight

We beginnen maar gelijk met een bandje uit onze regio namelijk uit Leiden. Het gaat om begin jaren 80 toen Marian Pijnaker, Ton Hoogeboom, Cor van der Hoogt, Henk van Loon en Ben Peterzen het bandje Tower oprichtte. Hun eerste LP kwam uit in 1982 en heette Titan. Op dit album staan de twee grootste hits van deze band. Dit zijn namelijk “Goin Home” en “See you Tonight” Vooral laatst genoemde is een favoriet van Radio-DJ Frits Spits (nu presentator van het Radio 1 programma “De Taalstaat”). Op het moment van uitkomen presenteerde Frits Spits het historische “De Avondspits” op Hilversum 3. Het radioprogramma trok dagelijks tussen de 2 en 3 miljoen luisteraars. Doordat Frits “See you Tonight” veel draaiden werd het liedje landelijk bekend. En zeg eerlijk, het is ook echt wel een goed nummer (mening redacteur).  Het was ook gelijk het laatste succes van deze Leidse band. Drie jaar later in 1985 viel de band uit elkaar. Hierna zijn alle bandleden aan een ander project begonnen en is er eigenlijk nooit meer aandacht besteed aan de band die toen een geweldige plaat had gemaakt.

De Jazzpolitie: Liefdesliedjes

Dan door naar de jaren 90. Peter Groot Kormelink en Herman Grimme hadden in de jaren 80 een mooie periode achter de rug met de band Splitsing. Deze band verwierf vooral bekendheid met het nummer “Wind en Zeilen”.

In 1988 houd de band dan definitief op te bestaan en gaan de bandleden ieder hun eigen weg. Ongeveer twee jaar later vinden Kormelink en Grimme elkaar terug en besluiten zij een nieuw project te starten. De nieuwe formatie gaat de Jazzpolitie heetten. Ze maken drie albums namelijk het titelloze album Jazzpolitie, “Ja” en “Interland”. “Liefdesliedjes” word eigenlijk hun enige hit.  In 2008 probeert de band samen met de “oude” Splitsing, Kadanz en de Polle Eduard Band via een tour weer bekendheid te krijgen. Echter loopt dit uit op een fiasco. De organisator van de tour waarmee de bands in zee gaan word al snel failliet verklaard en de organisator die het overneemt trekt de stekker er snel uit aangezien er weinig kaarten worden verkocht.  In Mei 2014 begint het toch weer te kriebelen bij Peter Groot Kormelink. Deze richt samen met oude bandleden van Splitsing en de Jazzpolitie een nieuwe formatie op genaamd de “Splitspolitie”. Inmiddels hebben zij een nieuw nummer uitgebracht genaamd “Een zomer”.

Gruppo Sportivo: Disco really made it

Dat Den Haag een broedplaats is voor grote bands is inmiddels wel bekend. Onder andere de Golden Earring, Anouk en Di-rect komen uit de politieke hoofdstad. Maar daarnaast zijn er tal van andere bandjes die het aardig ver hebben geschopt. Eén hiervan is Gruppo Sportivo. Eind jaren 70 braken zij door aangezien zij als één van de eerste Nederlandse bands een New Wave geluid lieten horen. De band had diverse hits waaronder “Hey Girl“, “Beep Beep Love” en “Rock ‘n Roll“. Het succes lag mede in het feit dat er in de nummers een dosis humor zat en er gezongen werd over hedendaags (genante) situaties. De band heeft het vervolgens tot december 2013 rond getoerd door binnen- en buitenland voordat het de stekker eruit trok. Hun laatste optreden vond plaats in Haarlem in het Patronaat.

Vitesse: Rosalyn

Nog zo’n band waar op een gegeven moment niks meer van is vernomen. De band Vitesse (niet te verwarren met de Gelderse voetbalclub) bestond van 1975 tot 1994 en had een succesperiode in de jaren 80. Ook Herman Brood heeft deel uitgemaakt van deze band maar stopte al snel aangezien hij solo verder wilde gaan. Ook de latere gitarist van Herman Brood, Danny Lademacher, heeft deel uitgemaakt van deze band. Zoals eerder vermeld waren de jaren 80 een geweldige periode voor de band. Nadat eerdere albums geflopt waren scoorde zij vervolgens met een live- en studio album. Op het album Incomplete Works and Other Hits stonden de nummers “Rosalyn” en “Good Lookin’60“. Beide nummers worden een hit in Nederland. Vervolgens gaat de band door met het maken van albums maar het succes van “Incomplete Works” word niet meer bereikt. Vervolgens breekt ook de platenmaatschappij (Phillips) met de band. Enig overgebleven bandlid Herman van Boeyen blijft echter geloven in Vitesse. Vervolgens verhuist hij naar Duitsland en neemt hij hier een aantal muzikanten aan die Vitesse een nieuwe start moeten bezorgen. Met deze nieuwe muzikanten word het nummer “Ever since I met you” opgenomen. Zowaar word het nummer een succes in Duitsland. Echter gebeurt dit niet in Nederland. Als de band vervolgens het nummer ” All of the time” is ook het Duitse succes verleden tijd. Het nummer flopt en ook Herman van Boeyen stopt met Vitesse in 1994.

Klein Orkest: Over de muur

Het laatste bandje wat we deze keer belichten is het bandje Klein Orkest. Klein Orkest begon ooit als een cabaretprogramma wat flopte. Toen heette het overigens nog Groot Orkest. Nadat het cabaret geflopt was ging de groep maar door in de muziek. Dit bleek uiteindelijk een verstandige keuze te zijn geweest. De band maakt vooral liederen met morele boodschappen over de politiek, de koude oorlog en andere strijdliederen. Vooral vanuit krakersorganisaties en andere actievoerders ontvangt Klein Orkest een hoop sympathie. In 1984 brengt de band het nummer over de muur uit. Dit nummer viel toevallig samen met het hoogtepunt van de Hollanditis. Door deze toevallige samenloop van omstandigheden word dit de grootste hit van de band. Naast “Over De Muur” zijn “Koos Werkeloos” en  “Laat Mij Maar Alleen” bekende nummers van de band. Naast het maken van deze muziek richtte de band zich ook op het maken van kinderliedjes. Hiervan zijn “De Leugenaar” en “De Dromedaris” de bekendste liedjes. Ook is Klein Orkest de maker van het favoriet lied van elke echte Hagenees. Dat nummer is namelijk “O O Den Haag“. In 1985 stopt de band. Zanger Harrie Jekkers gaat weer terug het theater in en word nog bekender door een aantal geweldige theaterprogramma’s.