Wanneer iemand mij vraagt wat het beste nummer is wat een Nederlandse band ooit heeft gemaakt, dan blijf ik over het algemeen wel een tijdje stil. In mijn hoofd hoor ik Herman Brood met ‘Saturday Night‘, Bert Heerink met ‘Juli July’, de Golden Earring met ‘Radar Love‘ en vele nummers van Doe Maar en het Goede Doel. Maar meestal kom ik dan wel telkens met hetzelfde antwoord. De band Diesel en het nummer is Sausalito Summernight. Degene die mij de vraag stelde staat dan te kijken alsof hij/zij water ziet brandde en benadrukt nogmaals dat het gaat om een Nederlandse band. “Jammer” denk ik dan. Een band die internationaal is doorgebroken waar zo weinig mensen dan van af weten. Tijd om er een keer goed aandacht aan te besteden!

 

De band

De band ontstond in Oktober van het jaar 1978. Pim Koopman (o.a. drummer van de Nederlandse band Kayak) vond het een keer leuk om een plaat op te nemen met een zanger-gitarist van de bandjes Cobra en Hammer (Rob Vunderink). Dit deden de twee een aantal keer, maar helaas telkens zonder enig succes. Vervolgens gaan de twee, aangevuld met Mark Boon en Frank Papendrecht (ex-leden van the Hammer), verder als een groep studiomuzikanten. Door het vele samenzijn in de studio raakt de band goed op elkaar ingespeeld en brengen zij vervolgens hun eerste succesje uit als singletje.

 

De successen

En dat eerste singeltje is ‘Goin’ Back To China’. In Nederland behaalt het plaats 28 in de top 40 van 1979. Hierop volgt het nummer ‘ Down the Silvermine’. Opmerkelijk is dat nummer ook niet hoger eindigt dan plaats 28 in de top 40. Het singletje wat de band vervolgens maakt flopt (Alibi). Maar dat was een korte stilte voor de storm. Want het vierde singletje is ‘Sausolito Summernight’. Dit nummer word ongekend populair in de VS (plaats 25 in de top 100) en Canada (nummer 1 hit). Overigens hoort de titel van de track “Sausalito Summernight” te zijn. Dit vernoemd naar het Amerikaanse plaatsje Sausalito. Echter spelde de band het verkeerd en werd het liedje bekend als ‘De titeltrack met de spellingsfout”. Terug naar het succes want door deze succesen mag de band een tour maken in de VS en krijgen zij een contract aangeboden bij het label ATCO Records. Succes en glorie liggen in het verschiet, maar het gaat compleet mis. Albums die zij uitbrengen floppen en tot overmaat van ramp verdwijnt de directeur van het label met de opbrengsten van ‘Sausolito Summernight’ in zijn zakken. Er zit vervolgens niks anders op dan terugkeren naar Holland en hier weer opnieuw te beginnen.

 

Het vervolg en heden.

Terug in Nederland veranderd de bandsetting vele keren. Nadat in 1985 het album ‘Stormy Waters’ flopt houd de band ermee op. In 1988 komen zij vervolgens wel weer bijeen om een reeks aan concerten te geven in Nederland. 2006 is een zwart jaar voor de ooit zo veelbelovende band. Zowel Frank Papendrecht als Pim Koopman overlijden in dezelfde week aan een hartaanval. Zij overlijden beide op 56 jarige leeftijd. Sinds 2011 treed Rob Vunderink weer op met een formatie die zich ‘Deazol’ noemt. Deze speelt de nummers waarmee Diesel ooit groot is geworden.