Deze keer een iets andere zondag dan normaal. Waar ik normaal de gehele zondag doorbreng met mijn geweldige vriendinnetje en met haar op bezoek ga bij diverse opa’s en oma’s, ging ik deze keer met Rein naar Gouda. En dat deden wij niet zonder reden. Via speurwerk op internet en kranten kwam ik erachter dat hier een man woont die ongelofelijk veel kennis heeft van muziek en een zeer grote liefde heeft voor de Rolling Stones. Zijn naam is Gerrie Schouten. Ik had deze naam al een tijdje op het lijstje staan met mensen die ik wilde interviewen. Na flink wat mail en bel verkeer kwam ik met Gerrie in contact en mocht ik, in zijn woning, een interview afnemen. Omstreeks 14.oo uur kwamen wij aan in het schitterende Gouda. Zeer beleefd stond Gerrie ons buiten (in de regen) op te wachten. Hij wijst ons een parkeerplaats aan en begeleid ons naar zijn woning. In de lift vragen de oudere buren wat Gerrie met die twee jonge knapen gaat doen. “Het is voor een interview” zegt Gerrie vol trots. De gehele flat weet dat Gerrie één en al muziek is en dat bewonderen ze ook.  Inmiddels aangekomen in de woning valt onze mond open van verbazing. Overval om ons heen zie je CD’s, LP platen en verzamelobjecten van de Stones. In de woning was ook Aad Meijster aanwezig. Aad is een vriend van Gerrie en samen presenteren zij het programma “Nederbeat” op RTW.FM. Ook van deze man spat het enthousiasme ervan af. Alle middelen voor een goed gesprek waren aanwezig, waarop wij ook direct begonnen met het interview.

Gerrie wanneer begon voor jou de liefde voor de Rolling Stones?

Ik ben opgegroeid in een gezin waar de radio altijd aan stond. Wij luisterden vaak naar Glenn Miller met orkest. Toen ik een jaar of 10 was ging ik zelf experimenteren met het luisteren naar andere muziek. Het aanbod was niet zo heel groot dus ging ik zoeken naar een radiozender. Op een gegeven moment had ik het signaal van een zender te pakken gekregen. Dit was BBC Radio 1. Hier presenteerde de legendarische John Peel. Het mooie aan de BBC was dat ze natuurlijk muziek draaide van Engelse maar ook van Amerikaanse afkomst. Het aanbod van de BBC was voornamelijk Blues muziek. Op een gegeven moment zat ik met één van mijn allereerste radiootjes te luisteren naar zo’n aflevering en hoorde ik de Rolling Stones met een heerlijk Bluesnummer voorbij komen. Ik was direct verkocht. De piratenzender Veronica was inmiddels ook aan het uitzenden en ook hier ging ik naar luisteren. Vervolgens draaide de zender de song “Not fade away” van de Stones. Ik wilde deze plaat kopen! Ik werkte toen bij mijn vader in een pottenmakers fabriek. Ik verdiende een paar knaken maar spaarde dit op om platen van de Stones te kopen. Zo is het allemaal een beetje begonnen.

Vervolgens werd ik zo’n fan dat ik ook hetzelfde haar wilde als Keith Richards (Gitarist) en ik mijzelf ook ging gedragen als een Rolling Stones fan. Aangezien ik een apart kapsel had (zeker voor die tijd) begonnen docenten bij mijn ouders te klagen over mijn uiterlijk. Maar goed eigenwijs als ik was liet het halflange haar gewoon staan. Ik wilde er gewoon uit zien als Keith dat was mijn idool uit die tijd.

GERRIE_IMG_0615081214

Wanneer heb je de band voor het eerst live gezien?

Ik hoopte de band eigenlijk eerder te zien in 1969 bij het memoriam concert voor gitarist Brian Jones. Brian overleed in 1969. Ik werkte in de fabriek toen mijn vader naar mij toe kwam en mij vertelde: “Ik heb denk ik slecht nieuws voor je jongen. Ze zeggen dat Brian J0nes overleden is”. Vervolgens heb ik tranen met tuiten gehuild in de fabriek. Helaas kon ik niet bij dit concert aanwezig zijn. Ook concert van 1964 in het Kurhaus heb ik helaas moeten missen. Het kon ook niet als 10 jarig jongetje. Vervolgens mocht ik wel naar het concert in 1970 in de Rai hallen in Amsterdam. Ik kan het gehele concert nog zo voor mij halen. Ze begonnen met het nummer “Jumpin’ Jack Flash“. Ook hadden de Stones voor dit concert een speciale gast singer-songwriter. Dit was namelijk Stephen Stills (CSNY). Na het concert kwam ik Stephen tegen. Hij was verbaasd dat ik van deze muziek hield en vroeg of ik het leuk vond om mee naar de kleedkamer te gaan om de Stones te ontmoeten. Natuurlijk wilde ik dit en zodoende ben ik met Stephen en een handjevol andere fans mee de kleedkamer in geweest. Ineens stonden al mijn helden in dezelfde kamer als ik. Ik heb in de kleedkamer onder andere gesproken met bassist Bill Wyman.

GERRIE_IMG_0604081214

 

Vervolgens komen de Stones in de jaren 70 weer in Nederland om een album op te nemen in de Doelen in Rotterdam.

Ja inderdaad. Dit was misschien wel de leukste tijd die ik heb meegemaakt. Inmiddels werkte ik als Freelancer bij VPRO radio. En had ik standaard opname apparatuur op zak. Toen was het normaal dat een band een eigen vrachtwagen had met hierin een eigen technische ruimte. Doordat ik de opname apparatuur bij me droeg heb ik vaak onder die truck gelegen om nieuwe nummers op te nemen. Dan baalde ik altijd als die tram weer voorbij reed want dat hoorde je ook op die opname. Op een gegeven moment kwam ik ook in contact met de technische man (crew medewerker) van de Stones. Ik raakte een soort van bevriend met deze man en kreeg van hem banden met hierop de Rolling Stones met nog niet uitgebrachte nummers. Aangezien ik nu goud in handen had zorgde ik ervoor dat ik die band snel kopieerde. Ik had  met de crew medewerker wel afgesproken dat het voor eigen gebruik was. Anders was de crew medewerker bang dat Mick Jagger hem op straat zou zetten. Op een gegeven moment kwam het zelfs voor dat een vriend van mij vroeg of hij die band mocht lenen. Ik zo gastvrij als ik ben vond dit geen probleem. Vervolgens hoor ik een aantal maanden niks meer van die vriend en ik krijg die band ook niet terug. Een tijdje later loop ik over de markt en bekijk ik een kraampje met platen en banden. Tot mijn grote verbazing zie ik iets liggen wat mij behoorlijk bekend voor komt. Ik luister het bandje en ja hoor ik wist het zeker. Dit waren mijn opnames. Via de eigenaar van de stand kom ik erachter van wie hij deze opnames heeft gekregen… inderdaad die vriend. Deze heb ik later flink bij zijn nekvel gepakt en even gezegd hoe ik over hem denk. Gelukkig deed ik bij elk nummer een pieptoon van een aantal seconden in de liedjes. Hierdoor konden de opnames niet uitlekken naar radiostations die het vervolgens zouden uitzenden.

GERRIE_IMG_0590081214

Terugkomend op de Doelen in Rotterdam. Ik heb hier mooie dingen gehoord en gezien. Op een gegeven moment was het ook zo dat de Stones op zoek waren naar een nieuwe gitarist. Mick Taylor verliet namelijk de Stones. Ik heb onder andere gezien dat Rory Gallagher en Jeff Beck auditie deden om lid te worden van de Stones. Uiteindelijk is de keus gevallen op Ron Wood.

Met Mick Taylor heb ik onder andere een interview gehouden. Door dit soort interviews en het struinen bij de Doelen heb ik een behoorlijk netwerk weten op te bouwen rond de Rolling Stones. Ik telefoneer bijvoorbeeld nog bijna wekelijks met Chris Jagger (broertje van). Chris is zelf een artiest en maakt schitterende albums. Ook met Bill Wyman heb ik geregeld nog contact. Bill is namelijk een groot verzamelaar van oude krantenknipsels. En aangezien ik dat ook ben vullen we elkaar vaak goed aan.

Tijdens de opnames in de Doelen kwam ik er ook achter dat de Stones nummers uitbrachten die ze al eerder ter horen hebben gebracht. Dan speelde ze bijvoorbeeld in 1963 een song tijdens een optreden. Vervolgens een jaar later zetten zij dit nummer op een album met een andere naam. Dit is onder andere gedaan met de hit “Angie“. Overigens is dit nummer uitgebracht op het album Goats  head soup. Dit album is opgenomen in de Doelen in Rotterdam.

In diverse andere interviews en media optredens geef je aan dat Time waits for no one je favoriete nummer is. Waarom is dit je favoriete nummer?

In 1999 overleed mijn moeder. Op haar sterfbed sprak ze mij toe en vertelde ze mij dat ik door moest gaan met mijn passie voor de Rolling Stones. Na haar overlijden brak er voor mij een zeer moeilijke tijd en donkere periode aan. Het ging zelfs zo ver dat ik schulden kreeg en ging zwerven. Het is een aantal keer voorgekomen dat ik door de Politie ben afgezet bij het Leger Des Heils. Ook mijn gezondheid ging flink achteruit. Ik heb diverse hartaanvallen gehad en inmiddels een pacemaker. De Rolling Stones konden mij ook niks meer interesseren op dat moment. Op een kerstavond was ik er helemaal klaar mee. Ik zelfs stond op het punt om een einde te maken aan mijn leven. Ik wilde gewoon bij mijn moeder in de hemel zijn. Op het moment dat ik op het spoor stond bij station Gouda hoorde ik de sneltrein al aankomen. Vervolgens weet ik op het juiste moment de knop om te zetten en weg te lopen van het spoor. Vervolgens heb ik gekwakkeld met mijn gezondheid. Maar doordat mijn moeder mij op het hart heeft gedrukt dat ik door moet gaan met mijn passie voor de Stones heb ik dit weer opgepakt. En sindsdien heb ik mijn leven weer op de rails en geniet ik nog steeds van de muziek.

De Stones bestaan nog steeds en treden ook nog gewoon op. Vind je dat ze dit nog moeten doen of is het toch een keer tijd om te stoppen?

Het respect en de waardering wat ik heb voor de Stones blijft altijd bestaan. Persoonlijk vind ik het de laatste tijd minder muzikaal als voorheen. Ik wacht af wat het volgende album van de Stones gaat worden. De Stones willen een nieuw album met oud gitarist Mick Taylor opnemen. Ik ben benieuwd of dit wat gaat worden en ik kijk hier zeker naar uit.

Gerrie wat is eigenlijk persoonlijk voor jou het beste en minst goede album van de Stones?

Tja de slechtste vind ik Dirty Work. Het album is gemaakt in een periode dat de Stones leden eigenlijk wilde stoppen en ruzie met elkaar hadden. Vooral Keith en Mick hadden flink mot met elkaar. Dit hoor je goed terug op het album. Het is inspiratieloos en het klinkt niet. Dit album stelt werkelijk geen reet voor.

Het beste album vind ik Aftermath. Dit komt omdat het gehele album een compleet experiment is. Daarnaast is dit een album wat de band compleet zelf geschreven heeft.

GERRIE_IMG_0598081214

Wil je nog ergens op terugkomen?

Ik wil heel graag Erwina Hoogendijk bedanken voor alle steun en hulp die zij mij bied. Ook natuurlijk Aad Meijster die naast geluidstechnicus en co-presentator ook een goede vriend is. Verder wil ik zeggen dat mijn ouders zeer belangrijk zijn geweest in mijn leven. Hetgeen wat ik bereikt heb en de liefde en passie voor muziek, die heb ik mede door hun steun. En natuurlijk ook jullie. Wat jullie doen met www.recort.nl is mooi. Jullie zijn echt goed bezig! Mochten jullie het leuk vinden kan je ons altijd beluisteren op RTW.FM.

RUDY_GERRIE_AAD
v.l.n.r. Aad Meijster, Rudy Dubbeldam en Gerrie Schouten