Het lijkt wel of het een steeds grotere hype word. Als band/artiest zijnde oudere muziek coveren en in een nieuw jasje steken. Op zich leuk om een oude band/artiest te ere door hun muziek te spelen. Maar het word anders als een schitterend nummer “totaal verkracht” word en vervolgens een hit word. Oké, misschien ben ik op dat gebied een zeikerd die 30 jaar te laat is geboren, maar ik wil je toch wel wat voorbeelden geven.

1. In 1985 had je het bandje “Dead or Alive”. Vooral in de Gay scene staat dit bandje ongeveer  gelijk met “Frankie goes to Hollywood”. Het bekendste nummer van “Dead or Alive” is natuurlijk “You Spin Me Round (Like A Record)“. Een plaat die typerend is voor de vrolijke bijzondere muziek uit de jaren 80. Dan komt in 2009 ene meneer Flo Rida de hoek om kijken en brengt een plaat uit genaamd “Right Round“. Tsja oordeel zelf maar…….

2. Ook bekend geworden in de jaren 80 is “Nik Kershaw”. Nik is onder andere bekend van de nummers “I Won’t Let The Sun Go Down On MeWouldn’t It Be Good en The Riddle“. Tot op de dag van vandaag heb ik het laatst genoemde nummer hoog op mijn lijstje staan. Ik was dan ook blij verrast toen ik ooit een bekend deuntje hoorde op de radio. Echter was dit niet de Nik Kershaw waar ik zo’n fan van was maar de Italiaanse DJ Gigi D’Agostino. Als je zo’n fan als ik ben dan is een cover van jouw favoriete nummer al snel niet goed. En deze dus ook niet….”The Riddle“.

3. Dan de band die in de jaren 70 doorbrak met nummers als “Whatever You Want,Roll Over Lay Down en Rockin’ All Over The World“. Jawel we hebben het hier over Status Quo. Status Quo had op een gegeven moment een wereldhit te pakken met laatstgenoemde plaat. Wat vele mensen echter niet weten is dat ook zij dit nummer gecoverd hebben. Het origineel is namelijk van niemand minder dan John Fogerty (Rockin’ All Over The World – Live). Wat John dus niet lukte, lukte Status Quo wel. Ook deze hit is inmiddels weer tientallen keren gecoverd. Persoonlijk vind ik deze, Rocking All Over The World, apres-ski versie het meest slecht. Status Quo coverden overigens vaker klassiekers. Een andere bekende is The Wanderer. Dit nummer is als eerste uitgebracht door Dion and the Belmonts in het jaar 1961. Hier het bewijs: The Wanderer.

Coveren om een ode te brengen

Naast het feit dat artiesten/bands vaak coveren om gewoon een snelle hit te scoren en flink geld te verdienen, coveren musica soms ook om een ode te brengen aan hun muzikale held. Soms covert een musica dit zo mooi dat het een vermelding waard is. Hier een persoonlijke top 3.

1. De Rolling Stones zijn in drie woorden te beschrijven: “Sex-Drugs and Rock and Roll”. Het was dan ook even wennen toen de Stones een ode brachten aan Billy Preston. Het nummer “Melody” is afkomstig van het album “Black and Blue” uit 1976. Billy Preston werkt mee aan het album en speelt in diverse nummers mee waaronder Melody. Misschien vind ik dit het beste wat de Stones hebben gemaakt.

2. 13 jaar was ze pas toen de Australische zangeres Gabriella Cilmi werd ontdekt door een muziekproducer. Ze zong op een straatconcert het nummer “Jumping Jack Flash” van de Stones. Later werd zij vooral bekend door het liedje “Sweet About Me“. Gabriella is nog steeds een groot fan van muziek uit de jaren 70 en 80. Ook de New Wave greep haar aan. Het bandje “Martha and the Muffins” had in de jaren 80 één hitje genaamd “Echo Beach“. Gabriella vind dit zo mooi dat zij heeft gecoverd. En na het luisteren van haar uitvoering begin ik bijna af te vragen welke uitvoering beter is. Luister zelf naar haar versie: Echo Beach.

3.  De Pretenders hadden met zangeres Chrissie Hynde al wat hitjes gescoord. Op een gegeven moment besloot de band in 1980 te gaan touren. Tijdens de tour zou UB 40 de band zijn die het voorprogramma zou verzorgen. Het werd meer dan dat. Zangeres Chrissie Hynde en de band UB 40 vullen elkaar muzikaal goed aan en besluiten om een song op te nemen. Zij besluiten het nummer “I Got You Babe” van het duo Sonny and Cher te coveren. I Got You Babe werd een ongekend succes! Aangezien het opnemen van covers lekker gaat besluit UB 40 het albums te maken die alleen maar bestaat uit gecoverde muziek. Onder andere de hit “Red Red Wine” is gecoverd. Het origineel is van Neil Diamont en klinkt zo: “Red, Red Wine“.

Samples en Rifjes gebruiken uit andere songs.

Naast het coveren van een compleet nummer, worden er ook vaak rifjes gebruikt uit andere nummers. Hieronder een aantal voorbeelden:

– Het rifje van Need You Tonight van de band INXS word gebruikt door Professor Green in zijn uitvoering van I Need You Tonight.
– Acteur Will Smith had een hit met Miami maar kennen wij dit sampletje niet van And the Beat Goes On van The Whispers?
– Een bekende: Puff Daddy met I’ll Be Missing You is met het herkenbare sampletje van The Police Every Breath You Take.

En zo zijn er nog vele meer. Wij zijn heel erg benieuwd welke covers jij goed, slecht, grappig, matig en om te janken vind. Laat je reactie achter door onder aan te reageren of ons via Facebook een berichtje te sturen! Wij zijn zeer benieuwd!