Vandaag een week geleden (31 oktober 2014) kwam het nieuwe album van Simple Minds uit, genaamd “Big Music”. Deze week (4 en 7 november) kwamen albums uit van niemand minder dan Neil Young en Pink Floyd (niet samen helaas). Of Simple Minds nu echt “Big Music” is komen we zo achter, eerst hebben we de laatste releases op een rijtje gezet voor je:

 

  • 31 oktober 2014: Simple Minds – Big Music
  • 4 november 2014: Neil Young – Storytone
  • 7 november 2014: Pink Foyd – The Endless River

 

Drie grootheden die allemaal al muziekgeschiedenis hebben geschreven. Daarnaast zijn het 3 totaal verschillende bands/artiesten, wat ze wel met elkaar gemeen hebben is dat ze allemaal rock-muziek maken. Toch klinkt het allemaal heel anders, natuurlijk de Simple Minds met hun NewWave en 80’s synthesizersounds-invloeden. Neil Young met toch meer country-invloeden en lijkt totaal niet op de andere 2, waar Pink Floyd het vooral moet hebben van het geheel als album en niet van de losse nummers (uitzonderingen daargelaten) waar David Gilmour zijn gitaar laat shinen met eindeloze tonen die je herkent uit eerdere PF albums.

 

Ode aan het verleden

Goed, wat hebben deze bands/artiesten en hun albums nog meer met elkaar gemeen? Dat hun laatste albums meesterwerken zijn, en… Alle drie de albums lijken odes aan het verleden, bij Pink Floyd is dit ook echt de bedoeling geweest aangezien de opnames uit het archief komen. Lees hier meer over The Endless River.

 

Simple Minds heeft de oude synthesizer-sounds weer uit de koffer gehaald, dat is goed te horen bij het nummer “Big Music“, de rest van het album is ook steengoed en krijgt dan ook volledige aandacht van de media. Ze (Jim Kerr en gitarist Charlie Burchill) zijn zelfs in De Wereld Draait Door geweest om daar een akoestische versie van het nummer “Honest Town” te laten horen. Toch is de sound van Simple Minds vernieuwend en moderner geworden.

 

Neil Young had dat idee waarschijnlijk ook, toch even wat nieuws, een Big Band en een Orkest met tussendoor minder agressieve, op “Rockin’ In The Free World” lijkende songs waar meer trompetten in voor komen dan gitaarriffs goed idee! Uiteraard ontbreekt de mondharmonica niet. Het nummer “Who’s Gonna Stand Up?” springt er meer dan uit doordat er een heuse boodschap in lijkt te zitten, goed luisteren dus!