Om de paar weken post ik, in plaats van een blog over gitaarhelden of muziekplaten, een lijstje met mijn favoriete platen, optredens, gitaristen, zangers etc. Deze week een aantal van mijn favoriete live songs. Oftewel live concert- televisie optredens waarbij bands of artiesten het beste van zich laten horen.

 

1. Depeche Mode: Never Let Me Down Again (live in Barcelona 2009)

Dat Depeche Mode een gave band was met toffe nummers dat was bij mij alom wel bekend. Maar dat deze band ook een fantastische live band was, dat had ik niet verwacht. De keuze was niet geheel moeilijk om deze in mijn top 10 te plaatsen. Als je ziet hoe het publiek mee gaat en het gehele stadion één word met de band, dat geeft mij kippenvel. Geniet  7.25 minuten van spektakel en een super goed nummer.

 

2. Gordon Giltrap: Lucifer’s Cage (Live in The Old Grey Whistle Test 1976)

De beste muziek wordt niet uitgezonden op MTV, VH1 of 100% NL TV maar op BBC 4. Elke vrijdagavond duiken zij met diverse programma’s in het verleden en laten zij schitterende live optredens zien van bands van Engelse en buitenlandse bodem. Ook ik bekijk regelmatig deze documentaires en zag laatst een compilatie voorbijkomen van vergeten Engelse gitaar helden. Daarbij zat ook Gordon Giltrap. Het nummer wat hij (samen met zijn band) speelt vind ik ongelofelijk mooi en zeer muzikaal. Daarom een terechte uitverkiezing in mijn top 10.

 

3. Johnny Winter: Jumpin Jack Flash (Engels TV optreden 1974)

We gaan nog dieper terug in de tijd en komen uit in 1974. In een Engels tv programma treed Texaan Johnny Winter op. Het nummer wat hij gaat spelen: Jumpin Jack Flash. Ja inderdaad het nummer wat oorspronkelijk van de Rolling Stones is. Echter vind Johnny dit maar een beetje lafjes. Hij kan het beter en zal dat laten zien ook. En zo geschiedde het ook. Johnny speelt met zijn band het dak eraf. Een heerlijke rock cover van deze Amerikaan. Johnny zal het echter niet meer spelen. Hij overleed 16 Juli jongstleden op 70 jarige leeftijd in Zurich.

 

 4. Simple Minds: New Gold Dream (Live in Amsterdam 2005)

Dat ik een aardige fan van de Simple Minds ben dat had je waarschijnlijk al door. Vandaar dat deze band mijn top 1o in moest komen. Persoonlijk vind ik de Simple Minds niet heel speciaal tijdens optredens. Maar dit optreden in Paradiso Amsterdam vind ik wel heel gaaf. Het is het laatste nummer wat de band ter gehore brengt tijdens dit concert. En het dak gaat er dus ook voor de laatste keer die avond er helemaal vanaf.

 

5. AC/DC: Rocker (Live optreden in 1977)

Terug naar 1977. AC/DC treed op in een schouwburg ergens in Engeland. Bon Scott is op dat moment nog in leven en de zanger van de band. Het publiek is ronduit klote, maar wat een geweldig optreden zet de band neer! Een terechte uitverkiezing in mijn top 10.

 

6. Iron Maiden: The Ghost Of The Navigator (Live in Rio 2001)

Geweldig optreden van de hardrockband Iron Maiden. Ze spelen voor maar liefst 250.00 man! En iedereen gaat, zowel op het podium als daarnaast of ervoor, helemaal los.

 

7. Rush: Freewill (Live in Holland 2005)

Hij kon natuurlijk niet uit mijn lijstje wegblijven. Mijn all-time favorite band Rush. Hier treden zij op in Ahoy Rotterdam ter ere van hun nieuwe album “Snakes and Arrows”. De solo van Alex Lifeson, het bass spelen van Geddy Lee en het fenomenale drummen van Neil Peart maken dit nummer fantastisch.

 

8. Peter Gabriel: Steam (Secret World Tour 1993)

Peter Gabriel staat al enorm bekend om zijn als geweldig artiest met magnifieke optredens. Ook dit is weer een goed voorbeeld dat Peter alleen het beste van het beste wil. De oud zanger van Genesis treed nog steeds op. Van November tot begin December treed de zanger op in België, Frankrijk, Engeland en Ierland. Nederland staat dus helaas ook dit keer weer  niet op de planning.

 

9. Focus: Hocus Pocus (live in een Amerikaanse televisie optreden 1973)

Ook de Amerikanen krijgen te horen dat er een Nederlandse bandje wel hele toffe muziek maakt. Het is ook niet alledaags dat je rock, klassiek en jodelen met elkaar combineert. Focus deed dat dus wel en veroverde hiermee de harten van vele. Ook vele jaren later in 2010 profiteert de band van het lied aangezien het wereldmerk Nike een reclame maakt met als muziek Hocus Pocus.

 

10. The Stranglers: No More Heroes (live in England 1990)

En als laatste een band waar ik altijd zeer gelukkig van word als deze weer eens op de radio voorbij komen. Een band die nog steeds op treed (weliswaar niet in de bezetting zoals het begin) en laatst ook Nederland hebben aangedaan. Deze band zit muzikaal zo goed in elkaar dat ik vond dat deze band ook in het lijstje terecht moest komen. Ook live speelt de band alsof je naar een CD aan het luisteren bent.