Alweer deel 2 van Rudy’s lijstje. Na vorige keer mijn favoriete live songs kenbaar te maken kies ik deze keer voor de mooiste samenwerkingen tussen bands en artiesten. Ik ben benieuwd of je het mij eens bent!

1. Queen en David Bowie: Under Pressure

Wat krijg je wanneer je misschien de beste Britse band aller tijden samenvoegt met één van Brits beste zangers. Juist… een wereldhit. In 1982 stond Under Pressure in vele landen op de nummer 1 positie. En ook in mijn lijstje is deze song hoog genoteerd!

 

2. Gary Moore en B.B. King: The Thrill is Gone

Op een regenachtige zondagavond, een aantal jaar geleden, was ik op bezoek bij een vriend waarmee ik eigenlijk altijd naar oudere (rock)muziek aan het luisteren was. Hij was ook degene die mij Pink Floyd live in Pompeii liet luisteren. Tot de dag van vandaag ben ik hem daar dankbaar voor. Ook liet hij mij deze samenwerking ter gehore brengen van Gary Moore (Thin Lizzy) en B.B. King. De relaxte sfeer en het feit dat het is gedaan in een blues cafétje met een gering aantal toeschouwers die toch zichtbaar zitten genieten maken het plaatje compleet.

3. Kate Bush en Peter Gabriel: Don’t Give Up

Twee ,wat mij betreft, iconen uit de jaren tachtig maken samen het emotionele liedje Don’t Give Up. Het was overigens niet de eerste keer dat Kate en Peter samenwerkten. In het nummer “Games Without Soldiers” van Peter Gabriel hoor je ook al de stem van Kate Bush voorbijkomen. Het werd een hit voor Peter. Never change a winning team moet hij hebben gedacht! Het vervolg: Don’t Give Up.

4. Herman Brood en Henny Vrienten: Als je wint (heb je vrienden)

Ook is er in dit rijtje een plaats gemaakt voor Nederlandse trots. Henny Vrienten (Doe Maar) en Herman Brood brengen in 1984 het liedje “Als je wint” uit. Henny maakt dit liedje voor zijn nieuwe (solo) album “Geen Ballade”. Kort hierna overigens stopt Doe Maar. Voor vele vrouwen en meisjes brak toen een zwarte periode aan. Gelukkig kunnen we nog steeds genieten van de muziek van Doe Maar en Henny. Ook van de muziek van Herman Brood kunnen wij nog steeds genieten. Herman zelf is echter in 2001 uit het leven gestapt.

5. Philip Bailey en Phil Collins: Easy Lover

Tsja… misschien een guilty pleasure voor de meeste mensen. Ik vind het gewoon een goed nummer en dat het in de jaren tachtig gemaakt is, dat maakt het alleen maar mooier. Phil en Phil brachten het nummer uit in 1984. Tot op de dag van vandaag is dit nummer bijna dagelijks op de Nederlandse radio te horen.

6. Roger Clover en Ronnie James Dio: Love is All

Roger en Ronnie hadden op dit moment vooral naam gemaakt als keiharde rockers. Dit was zo totdat Roger een muzikale bewerking van kinderboek wilde maken. Het complete album neemt hij op met collega muzikanten. Maar één nummer van dit album werd een grote hit (mede dankzij de videoclip met de kikker) en dat was Love is All met Ronnie James Dio.

7. Dave Stewart en Candy Dulfer: Lily was Here

Schitterende muzikale samenwerking tussen Dave Stewart (Eurythmics) en Nederlandse saxofonist Candy Dulfer. De song werd uiteindelijk ook gebruikt als titeltrack voor de Nederlandse film ” De Kassiere”. Wat weinig mensen weten is dat Candy Dulfer ook diverse malen door Prince is gevraagd om mee te werken aan platen en om in zijn voorprogramma te staan. Dulfer heeft hierop ja gezegd en aan een aantal projecten van Prince  meegedaan. Deze hebben uiteindelijk nooit gescoord. Gelukkig lukte dat wel met de samenwerking met Dave Stewart en daarom dus ook een terechte uitverkiezing in mijn lijst.

8. U2 en B.B. King: When Love Comes to Town

Heerlijke plaat van U2 en B.B. King. Zanger Bono schreef dit liedje speciaal voor B.B. Vervolgens hebben U2 en B.B. gezamenlijk opgetreden in onder andere Texas. Hieruit bleek dat we te maken hadden met artiesten van wereldformaat. Na een ochtendje met elkaar geoefend te hebben speelde beide bands dezelfde avond de gehele zaal plat. Wederom een terechte uitverkiezing en alweer de tweede maal dat B.B. in het lijstje voorkomt.

9.Cliff Richard en The Young Ones: Living Doll

Misschien wel één van de meest komische nummers aller tijden. The Young Ones was een sitcom uit de vroege jaren 80 (voorloper van onder andere Bottom). Cliff Richard kwam in de serie al meerdere malen ter spraken. Cliff Richard speelde hier prima op in door een eigen nummer te coveren met een humoristische toon. Het ongelofelijke succes van deze plaat had waarschijnlijk niemand verwacht en gelukkig kunnen wij er nog steeds van genieten.

10. Sonny en Cher: I Got you Babe

Het liefdesliedje wat gezongen is door het echtpaar Sonny Bono en Cher. Typisch er word gezongen over dat ze zo verliefd op elkaar zijn en nooit elkaar zullen verlaten. In 1975 scheidde het echtpaar. Vervolgens trouwt Cher onder andere met bassist Gene Simmons (Kiss) en gitarist Les Dudek (Steppenwolf, Steve Miller Band). Sonny ging na het uit elkaar gaan zich vooral richten op de politiek en schopte het uiteindelijk tot Burgemeester. Sonny overleed in 1998. Cher wil nog steeds optreden en houd zich nog steeds bezig met muziek. Of dat zo slim is….. ik weet het niet. Gelukkig hebben wij het verleden nog met deze schitterende plaat. Het liedje werd ook gecoverd door UB4o en Chrissie Hynde (The Pretenders) en ook dit werd een groot succes.