Alweer deel 3 van Rudy’s lijstje. Na de vorige keer de top 10 beste samenwerkingen en beste live songs te hebben genoemd kies ik deze week om een andere weg in te slaan. Deze week belicht ik een top 10 bands en artiesten die op één of andere manier choqueerde  bij het publiek of de pers.

1. Sigue Sigue Sputnik

De in 1983 opgerichte Engelse new wave band scoorde een zeer grote hit met het nummer Love Missile F1-11. Mede doordat de song werd gebruikt in de film “Ferris Bueller’s Day Off” kreeg de song internationale bekendheid. Echter waren er zeer veel bezwaren tegen de band en de muziek van Sigue Sigue. Allereerst was de naam ontleend aan een Russische straatbende die Moskou terroriseerde met criminele activiteiten. Daarnaast was de muziek agressief, bevatte het sombere en pessimistische teksten en waren de outfits van de bandleden lelijk. Ook vond men de optredens van de band stijlloos en ronduit schandalig. De pers noemde de band inmiddels “Sick Sick Sputnik”. De bandleden zelf maakten er ook een potje van. Voorbeelden hiervan zijn de vele ruzies onderling en het elkaar voor de rechter dagen. Sigue Sigue Sputnik bestaat op papier nog steeds maar zoals verwacht totaal niet meer in de originele bezetting.

2. Frankie goes to Hollywood

Wanneer een radio-Dj halverwege de song de plaat afkapt, hem van de draaitafel haalt en in diverse stukken breekt, dan heb je als band wel iets neergezet. Het overkwam de Britse popgroep Frankie goes to Hollywood toen hun single “Relax” werd gedraaid op BBC Radio 1. In deze tijd was het niet normaal dat een song zich afspeelt in een SM-club en dat er verborgen homo-erotische teksten worden geroepen. Ook het nadoen van een (mogelijk) orgasme was niet eerder gedaan. Desalniettemin werd deze plaat een gigantische hit! Frankie goes to Hollywood werd gezien als het icoon van de jaren 80. Nog steeds dragen diverse personen shirts met de tekst: “Frankie says Relax”. De band had verdere hits met de songs: The Power Of LoveTwo Tribes en Welcome To The Pleasuredome. In 1987 valt de band uiteen. Van 2004 tot 2007 komen diverse bandleden bij elkaar en organiseren zij een reünie tour, dit overigens zonder enig commercieel succes.

Waarschuwing: De volgende beelden kunnen licht homo erotisch materieel bevatten.

3. Marilyn Manson

Natuurlijk mag Marilyn Manson niet ontbreken in dit lijstje  Marilyn Manson alias Brian Hugh Warner richt samen met Daisy Berkowitz (alias Scott Putesky) de band in 1989 op. De band had zichzelf een missie gegeven. De band wilde door middel van hun muziek en optredens de grenzen van het censuur overschrijden. De teksten van de songs zijn agressief en zouden volgens sommige aanstalten geven tot geweld. Tijdens optredens deed zanger Manson aan automutilatie. Dit betekend dat hij zichzelf verwondde (in het openbaar) tijdens optredens. Manson ziet zichzelf als een boodschapper naar degene die zijn muziek luisteren. Manson wil niet dat hij mensen aanzet tot geweld, hij wil alleen laten zien hoe de wereld er op dit moment aan toe gaat. Marilyn Manson had diverse hits. De grootste is The Beautiful People uit 1996.

Waarschuwing: De volgende beelden niet aan kleine kinderen laten zien.

4. Ozzy Osbourne

Misschien wel de uitvinder van de shockrock en geweldig in het zingen van aanstootgevende teksten. Natuurlijk hebben wij het over Ozzy Osbourne. Van het opeten van een vleermuis, het aansporen van jongeren om zelfmoord te plegen (in het nummer Suicide Solution) en het idee om zijn eigen vrouw proberen te vermoorden, Ozzy heeft het allemaal gedaan en meegemaakt. Vooral de teksten en optredens van Ozzy was hetgeen waardoor hij choqueerde. In het nummer Crazy Train hoor je bijvoorbeeld de tekst: “I’ve listened to preachers, I’ve listened to fools”. Vooral de kerk was niet blij met dit nummer. Ondanks dat Ozzy al honderd keer dood had moeten zijn (vele alcohol en drugs verslavingen en een quad ongeluk) leeft hij nog steeds. Sterker nog… In 2015 treed Ozzy met zijn band zes keer op in Maya, Mexico.

5. Frank Tovey (Fad Gadget)

Persoonlijk vind ik Collapsing New People een schitterend nummer en ben ik best een fan van deze muziek. Door middel van sarcastische teksten en bizarre optredens choqueerde Frank Tovey het publiek en de pers. Een voorbeeld van zo’n optreden is het optreden van Frank in 1983 in Paradiso, Amsterdam. Doordat hij zich echt wilde bewijzen naar het publiek voerde hij levensgevaarlijke stunts uit op het podium. In Amsterdam klauterde hij de installatie in en viel vervolgens van die installatie af. Ondanks twee gebroken benen en een gezicht vol verwondingen maakte hij het concert af. Nog iets minder prettiger was het optreden waarbij hij zijn schaamhaar uit zijn lijf plukte en het publiek in gooide. Frank Tovey overleed op 3 April 2002 aan een hartaanval (door een aandoening die hij al vanaf jonge jaren met zich meedroeg) op 45 jarige leeftijd.

6. The Doors

De successen en de geweldige muziek worden het meest uitgelicht bij deze band en dat is natuurlijk volkomen terecht. Echter was er ook een periode dat The Doors het lastig hadden aangezien zanger Jim Morrison een optreden had uitgevoerd wat niet bepaald handig was. Tijdens een optreden in Miami liet Morrison zijn broek zakken en seksueel genoot hij ervan om bekeken te worden. Morrison deed dit (hoe kan het ook anders) in een staat van behoorlijke dronkenschap. Morrison werd door de Politie aangehouden en de zaak kwam voor de rechter. Het pleidooi van de aanklager is legendarisch: “And he did take his penis out, and shook it”. Morrison werd vervolgd voor openbare dronkenschap en exhibitionisme. Hierdoor raakte The Doors in de problemen. Vele concert organisatoren wilde The Doors niet meer als optreden hebben vanwege het optreden in Miami.

7. Nirvana

Eigenlijk behoort het geen uitleg te hebben waarom deze band in het lijstje staat. De nummers die Nirvana schreef toonde voornamelijk waanzin en zat vol met deprimerende teksten. Enkele voorbeelden zijn te horen in de songs: Smells Like Teen SpiritLithium en Rape Me. De songs vielen vooral goed bij de jonge studenten in Amerika die vooral Kurt Cobain als een held zagen. Mede dankzij MTV die veel Nirvana uitzond werd ook in de rest van de wereld de band beroemd (en een discussiepunt). In 1994 kwam er een abrupt einde aan de band wanneer zanger Kurt Cobain zichzelf op 27 jarige leeftijd door het hoofd schiet. Na de dood van Cobain gingen drummer Dave Grohl en gitarist Pat Smear door als de Foo Fighters.

8. Alice Cooper

Alice Cooper had makkelijk het iets jongere broertje van Ozzy Osbourne kunnen zijn. Hoewel Alice toch ooit begon als één van de pioniers van de Glamrock. Aangezien meerdere bands dit gingen doen werd de Glamrock een Horrorshow en liet Alice aan zijn publiek de Horror kant van de VS zien. Vervolgens ontstaat er een mythe rond Alice dat hij de kop van een levende kip zou hebben afgebeten tijdens een optreden. Frank Zappa vind dit wel goed voor de naamsbekendheid van Alice Cooper. Het gevolg is dat heel het land in rep en roer is, maar dat iedereen ook direct weet wie Alice Cooper precies is. Het feit dat hij werd gezien als een absoluut Shockrock figuur bracht hem in een luxe positie. Meerdere sterren wilde met hem optreden of een album maken. Ook word Alice Cooper gezien als één van de betere songwriters van de jaren 70 en 80. Ook in de jaarlijkse top 2000 van Radio 2 doet Alice Cooper het altijd behoorlijk goed.

9. The Bloodhound Gang

De band die is opgericht in de jaren 90 en liedjes maakt over onderwerpen als seks en niet alledaagse onderwerpen als incest. Vaak gebruikt de band andere bewoordingen dan incest en seks maar ze bedoelden hetzelfde. Dat de songteksten voor rare gezichten zorgden was één, maar dat de optredens ook voor de nodige oproer zorgden was een tweede. Zo toerden de band door Oost-Europa. Tijdens een concert in Oekraïne pakt één van de bandleden vervolgens een vlag van het land en gaat hier op urineren. Dit zorgt in het land voor veel commotie waarop de band beloofd het goed te maken tijdens het tweede concert in het land. De volgende dag treed de band weer op en pakt een band lid deze keer een vlag van eeuwige rivaal Rusland. Deze vlag stopt hij in zijn broek en haalt hem vervolgens via zijn kruis eruit. Nu juicht het publiek en de band word toegezongen door duizenden fans. Dezelfde week gaat de tour verder via Rusland. Echter word daar vlak voor een optreden aan de band verteld dat de concerten hier zijn afgelast en of zij heel snel het land willen verlaten. Via een achterdeurtje word de band weg begeleid. Toch lukt het sommige personen om de band te bekogelen met rotte groeten. Uiteindelijk komt de Russische geheime dienst met de uitspraak dat de bandleden vijf jaar lang niet in Rusland mogen komen.

10. Iggy Pop

Voordat Iggy Pop solo ging speelde Iggy in de band “The Stooges”. Deze hadden een zeer aparte manier van optreden. Iggy kleedde zich als jood (hij was ook zelf joods opgegroeid) terwijl de band in Nazi uniformen optraden. Door dit soort optredens stond de band al in een slecht daglicht bij het volk. Ook kampt Iggy met een zware alcohol- en drugsverslaving. Soms moet de crew van de band Iggy rechtop proberen te houden als hij op het punt staat om op te treden. Ook mag hij met de band optreden op een feestje waar veel Hells Angels op afkomen. In plaats van lekker te spelen begint Iggy de vele Hells Angels uit te dagen en worden er diverse voorwerpen naar het podium gegooid. Nog steeds is Iggy niet onder de indruk en verteld de Angels dat hun vriendin nog steeds van Iggy houd. Hierop springen enkele Angels het podium op en slaan Iggy knock-out. Dit is gelijk het einde van The Stooges. De band treed nog wel op wanneer zij een reünie organiseren. Juist tijdens die reünie krijgt de band de waardering die het eigenlijk altijd al verdienden. Iggy zelf, heeft het verleden achter zich gelaten, treed nog steeds naar behoren op en heeft wederom een nieuw album uitgebracht. In 2015 treed hij samen op met de Foo Fighters op Wembley.

Over een aantal weken weer een nieuw lijstje! Ook wil ik alvast melden dat wij aankomende week een mooi interview gaan afnemen met misschien wel de grootste Rolling Stones fan van Nederland.