Het einde van het jaar nadert en de muzieklijstjes worden weer tevoorschijn gehaald. Radio 10 komt met de top 4000, Radio 2 met de  top 2000 en Recort.nl houd het bij Rudy’s lijstjes! Na voorgaande keren de beste live acts, mooiste samenwerkingen en de  meest choquerende bands te benoemen gaan we deze keer over op het individu. Deze keer een lijstje van mijn favoriete toetsenisten. Hiermee bedoel ik bandleden die de keyboard, orgel of enig ander synthesizer bespelen.

1. Rick Wakeman: Yes

Eén van de aller eerste liedjes waar ik als kleine jongen graag naar luisterden was het nummer “Roundabout” van de symfo-rock band Yes. Roundabout stond op het album “Fragile”. Het eerste album waar keyboard held Rick Wakeman namens de band aan meewerkt. Direct op het album hoor je de invloed van deze geweldige keyboard speler en mede hierdoor is Yes een succes in de jaren 70. Wakeman heeft ook solo vele albums gemaakt en optredens gedaan met diverse andere grote muziekhelden (waaronder Jon Lord zie verderop in de lijst). Ondanks dat ook hij bijna ten onder is gegaan aan alcohol en schulden is Wakeman nog steeds alive en treed hij ook nog geregeld op in het Verenigd Koninkrijk.

2. Jon Lord: Deep Purple

Als groot rock fan kan deze man absoluut niet ontbreken in het lijstje. Jon Lord was geen gewone Hammond orgelspeler, hij had zijn eigen sound en style. Met Deep Purple behaalde hij zijn grootste successen maar ook zijn solo albums hadden commercieel succes. Het mooie aan Jon en de andere leden van Deep Purple is dat zij allen een klassieke achtergrond hebben. Vooral Jon was klassiek geschoold (ondanks dat hij in het begin Jazz en Blues een stuk mooier vond). Na de laatste tour in 2002 van Deep Purple gaat Jon zich dan meer richten op de klassieke muziek. Zo schreef en componeerde hij het Durham concerto. Het concert ter gelegenheid van het 175-jarige bestaan van de universiteit van Durham. Helaas is Jon in de zomer van 2012 overleden aan de gevolgen van kanker. Om toch een mooie klassieke- rock herinnering op te halen is hier een versie van Blackmore en Lord van de negende symfonie van Beethoven. Geniet vooral van de solo van Lord!

3. Robin Piso: DeWolff

Mijn eerste kennismaking met deze band was bij het tv programma DWDD. Ik had echt geen idee dat er nog een “nieuw” bandje dit Deep Purple achtige muziek maakte en dat jonge gasten überhaupt nog weten wat een Hammond orgel is. Met dat vooroordeel maakte DeWolff korte metten mee. Het nummer wat ik hoorde was “Evil Mothergrabber“. Ik was toen nog presentator bij Krush radio en draaide dit nummer bijna wekelijks. Verder onderzoek naar de band wees uit dat het drie zeer getalenteerde muzikanten zijn. Extra aandacht voor toetsenist Robin Piso die zijn ziel en zaligheid in dat orgeltje gooit en mede zorgt voor het geweldige geluid van DeWolff. Hopelijk word deze band ook internationaal ooit een groot succes.

4. Jan Hammer

Ook Amerikaans-Tsjechisch muzikant Jan Hammer heeft een plaats in deze lijst gekregen. Jan Hammer’s complete leven heeft in het teken gestaan van muziek. Eerst studeerde hij aan de academie voor muzikale kunsten in Praag. In 1968 vluchtte Jan Hammer samen met zijn familie naar de Verenigde Staten. Hier gaat Jan door met het studeren en maken van muziek. Hij speelt na zijn studie in New York bij een groot orkest. Vervolgens opent hij zijn eigen studio en begint hij een solo carrière. In de jaren 80 word hij gevraagd om muziek te maken voor de hit-serie “Miami Vice” met onder andere Don Johnson (later ook zanger geworden en scoorde een hit met Heartbeat). De muziek slaat zo aan bij het Amerikaanse volk en de titeltrack van de serie, Miami Vice Theme ,komt op plek 1 terecht. In Nederland word Jan Hammer ook in één klap beroemd. Echter niet met de titeltrack maar met Crockett’s Theme. Jan Hammer wint dankzij deze platen (en mede dankzij het succes van de serie) twee Grammy’s. In de muziek die Jan Hammer maakt komt steevast de synthesizer en keyboard terug en mede daardoor verdient hij een plaats binnen deze lijst.

Jan Hammer samen met Van Halen en bassist Tony Levin (oa bekend van Peter Gabriel) met hun uitvoering van Hot for Teacher.

5. Jean Michel Jarre

De eerste keer dat ik Jean Michel Jarre hoorde was op de kermis in Katwijk. Ik heb werkelijk geen flauw benul waarom bij de grijpkasten dit nummer word gedraaid en snap de combinatie ook niet echt. Het wekte wel mijn interesse en stiekem vond ik het best aardig klinken. Nader onderzoek thuis wees uit dat deze Fransman één van de pioniers was van het het gebruik van synthesizers in muziek. Samen met bands als Kraftwerk en Vangalis was hij degene die ervoor gezorgd heeft dat bands als de Simple Minds, Spandue Ballet en vele andere een synthesizer gebruikte in hun muziek. Mede hierdoor vind ik Jean Michel Jarre geweldig en vandaar een eervolle vermelding op deze site.

6. Dave Greenfield: The Stranglers

Grote hits van The Stranglers zijn onder andere “Golden BrownNo More Heroes en (Get A) Grip (On Yourself)“. De overeenkomst tussen deze drie nummers is dat er een specifieke rol is weggelegd voor de toets instrumenten. Zo hoor je in “Golden Brown” het mooie geluid van een klavecimbel, in “Grip” hoor je de orgel en in alle andere nummers van de band hoor je het duidelijke geluid van een keyboard of ander toetsinstrument. Ze worden allen door één persoon gespeeld, namelijk Dave Greenfield. Greenfield is het enige originele Stranglers lid wat nog actief is binnen de band. Greenfield treed nog steeds op en zijn geluid is nog steeds duidelijk te horen in het werk van The Stranglers. Wederom een keyboard held die zijn plaats in deze lijst verdiend heeft.

7. Mark en Clark Seymour (Mark and Clark Band)

Plaats 7 is bestemd voor een duo. En dit is niet zomaar een duo, ze zijn namelijk ook tweelingbroers. Samen richten zij de Mark and Clark band op en scoren een gigantische hit met “Worn Down Piano“. Naast het talent dat het beide zeer goede zangers zijn kunnen beide broers ook geweldig piano spelen. Mede door dit gecombineerde pianospel zijn de weinige nummers die zij hebben uitgebracht wel allemaal goed verkocht en staat eerdergenoemde hit jaarlijks erg hoog in de Top 2000 van Radio 2. De twee broers zijn sinds de jaren 80 uit beeld geraakt. Een klein intern onderzoek op de redactie van recort.nl wees uit dat beide broers nog steeds in de showbizz wereld zitten. Zij treden nu op als muzikaal komische duo en doen dat op een zeer leuke manier. Hieronder een filmpje met stukjes uit de show die zij nu opvoeren.

8. Ray Manzarek (The Doors)

Voor vele personen die in de jaren 60 zijn opgegroeid snap ik de keuze waarom zij nooit de gitarist of de zanger van de band wilde worden maar juist de toetsenist. The Doors behaalde wereldfaam met hun liedjes en optredens die zij gaven. Standaard gegeven in de songs van The Doors is het orgeltje/keyboard van Ray Manzarek. Persoonlijk vind ik dit één van de beste toetsenisten van deze lijst en misschien ook wel één van de meest invloedrijke. Helaas is Manzarek vorig jaar overleden aan de gevolgen van Galgang kanker. Gelukkig blijft zijn toetsenspel voortbestaan. Net als alle andere muziek van The Doors natuurlijk.

9. Alan Park (Beggars Opera)

Waarschijnlijk weinig mensen kennen de Schotse formatie Beggars Opera. Ik tot een aantal maanden terug ook niet tot het voorbij kwam in een BBC documentaire. Het onderstaande optreden is fenomenaal! Wat een muzikale top band en een ongelofelijk goede orgelspeler. Alle bekende sounds uit de jaren 60 komen voorbij en het tempo wat daarbij te pas gaat maakt het alleen maar beter. Ik wil je niet verplichten, maar je moet dit even gaan checken! Mede door dit optreden en de andere songs van Beggars Opera waar Alan Park ook op speelt, verdient hij deze plek in de lijst met beste toetsenisten.

10. Keith Emerson (Emerson, Lake and Palmer)

Als we het over de beste toetsenisten praten dan kunnen we Keith Emerson natuurlijk niet vergeten. Naar eigen zeggen bedacht hij op drie jarige leeftijd al liedjes en voerde hij deze uit op de piano die bij hem thuis stond. In het dorp waar hij opgroeide was hij op 14 jarige leeftijd al een beroemdheid aangezien hij zo fantastisch mooi piano kon spelen. Emerson was geboren om een grote toetsenist in de muziekwereld te worden. Emerson begon in de band “The Nice”. Hij was één van de eerste toetsenisten die (live) gebruik maakte van een Moog-Synthesizer. Vervolgens stopt “The Nice” in 1970 en begint Emerson samen met Carl Palmer en Greg Lake het trio Emerson, Lake and Palmer. Hun eerste LP was direct een enorm succes en het drietal was in een mum van tijd een wereldwijd beroemd. In 1978 valt het drietal echter uiteen en gaat Emerson zich onder andere richten op filmmuziek. Zo heeft hij de soundtracks bedacht voor Iron Man (TV serie), Harmagadon, Nighthawks en At the Movies. In de tussentijd komt ELP diverse malen bijeen voor een reünie maar krijgen zij ook net zo makkelijk weer ruzie over het produceren van een nieuw album. Op dit moment treed Emerson nog steeds met zijn band (Keith Emerson band) op in de gehele wereld. Emerson is en blijft voor vele een fenomeen op de toetsinstrumenten en vandaar dat hij ook dik verdiend in deze lijst staat.

Bedankt voor het lezen van het lijstje! De vorige keer bij het uitbrengen van mijn lijstje ontstond er vooral op facebook een grote discussie over welke bands er wel of niet in horen. Dit is voornamelijk ook ons doel. Samen hopen wij hierdoor oude, nieuwe en vergeten artiesten naar boven te halen en hier weer van te leren. Dus nogmaals bedankt en hopelijk blijven jullie dit doen!