Het is inmiddels al weer een tijdje terug, maar hier zijn we uiteindelijk dan weer met een nieuwe blog! Vorige week bereikte ons het bericht dat de Engelse ska band The (English) Beat weer aan het optreden is en ook Nederland gaat bezoeken voor een aantal concerten. Schitterend nieuws voor iemand als ik die een zwak heeft voor ska muziek. Aangezien wij The Beat al een keer eerder in het zonnetje hebben gezet op deze site, hebben wij deze keer gekozen om een drietal andere vergeten ska bandjes voor je op een rij te zetten.

The Selecter: On my radio

Misschien wel één van de meest toonaangevende bandjes die de ska in de wereld groot hebben gemaakt. The Selecter ontstond eind jaren 70 met als voorman of beter gezegd voorvrouw Pauline Black als zangeres. De band scoorde in deze tijd enorme hits als “On my Radio” en “To much pressure”. Echter gaat het vier jaar nadat de band was ontstaan al flink mis. In 1980 wordt The Selecter de hoofdact van een tweedaags concert. Het concert wordt georganiseerd door 2-Tone, een label wat menig ska bandjes onder zijn hoede had. The Selecter mag zelf het voorprogramma kiezen en nodigen een meiden skaband en een punk bandje uit. Het publiek accepteert niet dat er punk wordt gedraaid en de punkband wordt weggepest van het podium. The Selecter verklaard later zeer teleurgesteld te zijn in haar fans en publiek. Nadat hierop een album werd uitgebracht genaamd “Celebrate the Bullet” viel het doek voor The Selecter. Dit gebeurde nog geeneens omdat er slechte muziek op stond, maar meer vanwege de timing van het uitbrengen van het album. “Celebrate the Bullet” kwam uit toen John Lennon net was vermoord en er ook was geprobeerd om toenmalig Amerikaans president Ronald Reagan te liquideren. Na het uitbrengen van het album viel de band snel uit elkaar. Twee keer organiseert de band een reünie en leid dit ook tot nieuwe albums. De band besluit vervolgens (met wederom Pauline Black als voorvrouw) om bij elkaar te blijven en weer te gaan toeren. Dit zorgt er mede voor dat de Selecter afgelopen jaar in Nederland- en ook voor het eerst in Australië en Nieuw Zeeland heeft gespeeld. Er is nog meer goed nieuws te melden want de band komt binnenkort met een nieuw album genaamd “Subculture”. De band is ook het gehele jaar op tournee op diverse locaties in Engeland.

Sublime: Date rape

Dat ska oorspronkelijk een Engelse muziekstijl is neemt niet weg dat buitenlandse bandjes ook behoorlijk goed zijn in deze stijl. Zo was daar eind jaren 80 de Californische band Sublime. Sublime kon je niet echt plaatsen onder een bepaalde muziekstijl. Dan speelde ze punk nummers en de volgende dag gingen ze over op reggae. Echter brak de band door met een album waar ook veel Ska nummers op stonden. Helaas voor de band (die zeer populair was) is het avontuur kortkrachtig. In 1996 heeft de band een goed optreden gegeven in Californië. De band gaat een avondje flink beesten en komen vervolgens weer terug in hun hotel. De volgende ochtend wordt drummer Bud Gaugh wakker en ziet hij de zon opkomen. Het is in Californië een schitterend gezicht. Hij vraagt aan de andere bandleden of deze met hem willen genieten van de opkomende zon. Echter is iedereen te brak om dat te doen dus houd het op. Bud ziet ook dat zanger Bradley Nowell zo brak is dat hij naast zijn bed op de grond ligt met zijn (lievelings)hond naast hem. Bud probeert hem wakker te maken, maar dit lukt niet. Hij merkt wel dat om de mond van Bradley een groene ring zit. Bud weet dat dit foute boel is en belt de ambulance. Het blijkt allemaal voor niks aangezien Bradley direct moet zijn overleden toen hij met zijn band in het hotel was beland. No Doubt is zeer geschokt door het overlijden en regelt een afscheidsconcert voor de zanger. Nadat de dood van Bradley brengt de band niet eerder uitgebracht materiaal op de markt. De band speelt nog weleens op jubileums, maar verder blijft de band buiten beeld. De manager vertelde ook direct na de dood van Bradley: ” Met de dood van Bradley is direct Sublime overleden”.

The Specials: Too Much Too Young

Heb je het over de Specials dan heb je het over de mede uitvinders van de Ska muziek. Een band die vanaf het eerste uur bekend is om deze muziekstijl en gezien wordt als pionier in de ska wereld. Ondanks vele hits en successen heeft de band ook te maken gehad met vele incidenten en “break ups”. Een voorbeeld hiervan zijn de vele concerten die in complete vechtpartijen eindigen. Diverse bandleden worden hierbij zelfs aangehouden. Ook stopt op een gegeven moment de populariteit van de ska en komen bands als Duran Duran en Spandue Ballet op de voorkant van een tijdschrift. Het knaagt aan de band en na een toer in Amerika in 1981 stappen vervolgens vele leden uit de band. Het uiteenvallen van de Specials duurt ongeveer tot 2004 waarop de band bij elkaar komt om gezamenlijk de studio in te duiken voor een nieuw album. Ondertussen treed de band weer mondjesmaat op en in 2009 besluit de band weer te gaan toeren. Onder treed de band op in Nederland op het festival “Lowlands”.  Bezoekers die hierbij aanwezig waren vonden het geweldig dat mannen, die inmiddels al op leeftijd waren, nog zo uit hun plaat konden gaan op dat podium. Inmiddels is er nog meer goed nieuws te melden aangezien de Specials terug komen naar Nederland. De band treed op in Tivoli Vredenburg te Utrecht op 27 November 2015. Ondanks dat hun complete tour in Engeland uitverkocht is, zijn er voor dit concert nog wel kaarten verkrijgbaar. Dus wees er snel bij!

Zo zie je maar dat de ooit zo populaire ska bandjes het niet altijd even makkelijk hadden. Gelukkig is de ska muziek nog steeds onder ons en maken vele bandjes van toen nog steeds toffe muziek. Een band die dit nog steeds doet en ongelofelijk populair is bij jong en oud is Madness. Om dit blog af te sluiten staat hieronder één van hun grootste hits “Baggy Trousers”.