In het terugkerende onderwerp “Back in time” belichten wij een album wat in de eerdere jaren furore heeft gemaakt. Deze keer de beurt aan een album wat in 1985 werd uitgebracht door de Britse rockband Marillion. Het album genaamd: “Misplaced Childhood” is inmiddels het derde studio-album wat de band uitbrengt. De eerste twee albums (Script for a Jester’s tear en Fugazi) gaven de band al een behoorlijke bekendheid en een handjevol fans. Ook de live optredens die Marillion gaven waren bijzonder. Zo had de band altijd een morele boodschap in de liedjes zitten en maakte zij er een verhaallijn van tijdens de concerten die zij gaven (hieronder zie je een voorbeeld van zo’n concert). Echter was het eerste grote (commerciële) succes in 1985. Op het album wat de band uitbracht stond namelijk een hit waar vele meisjes en vrouwen hun naam aan te danken hebben.
Live uitvoering van Forgotten Sons

 

Het album

Ook dit album kan je zien als één groot verhaal. Alle nummers die op het album staan lopen ook in elkaar over. Zoals de titel al een klein beetje aangeeft gaat het verhaal over een persoon die terug verlangt naar zijn kindertijd.  Het album begint met het rustige nummer Pseudo Silk Kimono. Vervolgens komt de allergrootste hit aller tijden voor de band Kayleigh. Zanger Fish alias Derek William Dick had eerder een relatie gehad met een vrouw genaamd “Kay Lee”. Helaas liep deze relatie (en vele andere) op de klippen.  Vervolgens wilde Fish zijn excuses aan “Kay lee” en al die andere vrouwen aanbieden en deed dat door middel van dit liedje. Het nummer word zo populair dat het jaarlijks nog steeds hoog staat in de Top 2000 en in de vele lijstjes van de mooiste liefdesliedjes. Verder op het album zien wij wederom een hit voorbij komen namelijk Lavender. Het nummer heeft altijd in de schaduw van Kayleigh gestaan, maar desondanks is dit de tweede grote hit van de band. Kayleigh, Lavender en Heart Of Lothian: Wide Boy/Curtain Call zijn ook na het album uitgebracht als single. Verder op het album staan de nummers: Bitter SuiteWaterholeLords Of The Backstage en White Feather. Zoals eerder gezegd is dit album het grootste succes van de band.

Nadat wij vorige week van Gerrie Schouten (zie interview) te horen kregen dat de Stones tijdens concerten nieuw materiaal speelde onder een andere naam, zijn wij gaan kijken of Marillion dit ook deed. En na een klein onderzoekje komen wij er inderdaad achter dat nummers als Kayleigh eerder zijn gespeeld tijdens concerten. Echter speelde zij deze nummers in een iets andere opzet dan hoe het nummer daadwerkelijk is uitgebracht. Helaas hebben wij geen beeldmateriaal kunnen vinden.

Het vervolg

Na het succes van “Misplaced Childhood” bleef de band doorgaan met albums produceren. In 1987 brengt de band het album “Clutching at Straws” uit. Wederom een album wat een verhaal verteld. Het album word goed ontvangen bij publiek en pers. Echter behaald het niet de status die “Misplaced Childhood” wel kreeg. Fish stopt het jaar erop als zanger van de band en gaat solo verder. Fish treed nog steeds op en bezoekt ook geregeld Nederland om hier een concert te geven. De band gaat door met zanger Steve Hogarth. Echte successen boekt Marillion niet meer, maar het treed wel nog steeds op en brengt ook nog albums uit. Zo bracht de band dit jaar het album “a Sunday night above the rain”. In Nederland heeft de band een zeer grote fans. Zo is er een officiële Nederlandse Marillion fanclub en organiseren zij Marillion weekenden. Op een centre parcs locatie speelt de band dan het gehele weekend. Ook geeft het de mogelijkheid om nauw om te gaan tussen leden en fans van de band. Het weekend voor 2015 in Port Zelande is al compleet uitverkocht. Wil je de band toch bezoeken? Dan zou je de boot naar Engeland moeten nemen. Het enige nog niet uit uitverkochte concert vind plaats in Maidstone op 26 Juli 2015.

Jill Furmanovsky-Marillion_01-2010_e7a083c5afea8804606a9809e77e14b6